پرسش و پاسخ از مرحوم آیت اله بهجت :
سوْال: این جانب تصمیم دارم که قرب الهی پیدا کنم، لطفاً مرا راهنمایی فرمائید؛ آیا این کار نیاز به استاد دارد؟
جواب: بسمه تعالی - استاد، علم است و معلم، واسطه است؛ عمل به معلومات بنمایید و معلومات را زیر پا نگذارید، کافی است؛
حضرت صادق فرمودند: «من عمل بما علم، ورثه الله علم ما لا یعلم» (کسی که به دانسته خود عمل کند، خداوند علم به آنچه که نمی داند نیز به او خواهد داد.)
«و الذین جاهدوا فینا لنهدینهم سبلنا» (و حتماً آنان را که در راه ما تلاش و مجاهدت کنند، به راه های خود هدایت می کنیم)
اگر دیدید نشد، بدانید نکرده اید. ساعتی در شبانه روز مخصوص علوم دینیه بنمایید.
آیت_الله_العظمی_بهجت
فرمایشات استاد صمدی آملی به خواهران در خصوص سلوک و مراجعه به استاد :
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
بانوان بسیاری در فضای مجازی با مراجعه به سایت ها، وبلاگ ها و کانال های عرفانی طلب استاد سیر و سلوک می کنند که خطاب به این خواهران مطالبی را عرض میکنم:
گرایش خانم ها نسبت به آقایان در مسائل مذهبی بیشتر و شدید تر است. و این مساله ناشی از روح لطیف و تا حدودی فراغت بیشتر بانوان می باشد. و متاسفانه شیادان بسیاری در
کمین نشسته اند تا از این روحیه پاک و لطیف خانم ها سوء استفاده نمایند. این ها با معرفی نمودن خویش به عنوان عارف یا شاگرد عرفا چه جنایت هایی را که به بار نیاورده اند.
متاسفانه در سطح اینترنت هم این حضرات فعالیت وسیعی دارند.
توصیه بنده به همه بانوان عزیز این است که با نامحرم چت نکنند. در سایت هایی که نظر میگذارند شماره تلفن یا آدرس قرار ندهند. به هر مجلس درس و بحثی وارد نشوند و بسیار
مراقب باشند که عرفان عملی را با عرفان نظری خلط نفرمایند.
هستند افراد بسیاری که مسائل عرفانی-
فلسفی را به خوبی بیان میکنند و نفوذ کلام بالایی دارند و چه بسا نیتشان هم
خیر باشد اما به وقتش گرگ نفسشان ظهور میکند و جنایاتی به بار می آورند . این ها ناشی از بیمار دلی است و درس و بحث برای این افراد بسیار مضر و خطرناک است.
متاسفانه بسیاری از افرادی که وارد سیر علمی میشوند گرگ صفت بار می آیند چون به اصل اساسی طهارت توجه نمیکنند و صرفا به حفظ الفاظ و اصطلاحات سرگرم میشوند. این
افراد با فراگیری این الفاظ به راحتی مخاطبانی را به دور خویش جمع میکنند و افراد ساده لوح هم جذب حرف ها و ادعاهای عرفانی اینها میشوند.
پس به جای این در و آن در زدن به تحصیل علم مشغول شوید. دروسی مانند معرفت نفس ،معرفت شما را بالا خواهد آورد.
و اما بعد، خواهرانی که طالب سیر عملی بعد از سیر علمی هستند بدانند که مسیر سیر عملی به دو قسمت تقسیم میشود. قسمتی را سالک میباید خودش بپیماید و قسمت های بالایی را تحت اشراف یک انسان کتل طی کرده میباید طی طریق کند.
اگر خواهری بتواند بعد از گام زدن در سیر علمی زبانش را کنترل کند. چشم و گوشش را به اختیار خویش در اورد. ادب را حفظ کند و ... چنین شخصی لایق برای شاگردی یک
انسان الهی میگردد و اینجاست که خود آن ولی الهی به سمت او می اید و از او دست گیری میکند.
حتی نیازی نیست این خانم به طور حضوری از محضر استادی بهره ببرد. بلکه آن ولی الهی در قالب رویای صادقه و کشف و تمثل دستورات لازم را به او میدهد.
استاد صمدی در دروس معرفت نفس خاطره ای را از یکی از خواهران نقل میفرمودند که: ایشان اصلا بی سواد بودند و درطول عمرشان حضرت علامه را ملاقات نکرده بودند. اما
تمام زندگیشان به توسط حضرت علامه تنظیم میشد و در قالب رویا و کشف و شهود با حضرت علامه مرتبط بودند.
از خواهران عزیز جدا خواهش میکنم برای استاد سیر و سلوکی عجله نکنند و به در خانه هر کس و ناکسی نروند ولو آن کس خود را منتسب به بزرگان معرفی کند و ظاهر الصلاح
باشد.
به خواهران عرض میکنم به دنبال استاد نباشند . حقیقت عالم کار را طوری تنظیم نموده تا بانوان اگر لیاقت نشان دهند از ایشان دستگیری شود؛ بدون احتیاج به ارتباط با نامحرم.
استاد صمدی آملی
مراقبه دروازه ای به سوی تازه ها :
دل کندن از کهنه کاری است بس دشوار. اما باید از کهنه دل کند، زیرا تنها آنگاه تازه از راه می رسد. پذیرفتن تازه کاری است دشوار، زیرا تازه تازگی دارد و با آن ناآشناییم. تازه برای ما عجیب و غریب است و در ژرفای دلمان در مورد آن نگران و هراسانیم. اما باید یاد بگیری به تازه عشق بورزی و گرنه رشد تو ممکن نخواهد شد. مراقبه دروازه ای است که تو را وارد تازه ها در عالم درون و برون می کند. رشد یافتن بمعنای شهامت دل کندن از کهنه و شهامت عشق ورزیدن به تازه است و این تنها یکبار انجام نمی یابد، بلکه باید آنرا هر لحظه انجام دهی، زیرا هر لحظه چیزی کهنه می شود و چیزی تازه از راه می رسد. کل زندگی برای انسان سالک دانشگاهی است که از هر کس و هر چیز درس می گیرد ،و در آن کهنگی و تکرار راه ندارد. هرگاه که چنین می شود، به تازه گوش بسپار و در برابر کهنه کاملا کر شو. کهنه اسارت است و تازه، آزادی. و حقیقت همیشه تازه است. خدا همیشه تازه و باطراوت است. به تازگی شبنمی زیر نور خورشید صبحگاهی.
سیر و سلوک و عرفان:
دنیای مجازی و ارتباط با نامحرم :
به طور کلی روابط بین زن و مرد چند صورت دارد:
1. رابطه زن و شوهری
2. رابطه علمی
3. رابطه حرفه ای و شغلی
4. رابطه دوستانه با نامحرم
قسمتهای 2 و 3 با حفظ محدودیتهای شرعی و عرفی و درحد ضرورتها، مجاز است اما همانگونه که می دانید، رابطه دوستانه بین دو نامحرم از نظر اسلام جایز نیست زیرا عفت عمومی جامعه با اینگونه روابط آسیب جدی می بیند پایه های ازدواج و خانواده سست می شود و صدها مفسده اخلاقی برای افراد و جامعه دارد. با توجه به شرایط خاص دوران جوانی و تمایلات آشکار و پنهان غرائز نفسانی، لازم است روابط را تحت کنترل نمایند و یک نوع ارتباط کنترل شده و مقید به اخلاق و اداب شریعت را پی ریزی نمایند و تنها به میزان ضرورت اکتفا کنند.
احکام ارتباطی زن و مرد نامحرم در دنیای مجازی، تفاوتی با همین احکام در دنیای واقعی ندارد. امکان ارتباط تصویری، صوتی، نوشتاری همه تحت موضوع ارتباط زن و مرد قرار میگیرد. پس همان ملاحظات را باید اینجا هم داشت تا از آسیبهای روانی و معنوی بدور ماند.
بنابراین، توصیه بر این است که :
1. اگر ضرورت ایجاب نمی کند حتی الامکان با نامحرم ارتباط برقرار نشود.
2. بنیان ارتباط با افراد نامحرم، بر رفتاری متکبرانه باید استوار گردد، نه رفتاری صمیمانه.
اینکه در احکام شرعی می فرمایند در غیر ضرورت مثلا مکروه است مرد با زن هم صحبت شود، مخصوصا مرد و زن جوان، به این دلیل است که چه بسیار اتفاق می افتد همین هم صحبت شدن ها، به یک الفت و محبت نفسانی بین مرد و زن منتهی گردد و نقطه آغازی برای غوطه ور شدن در انحراف و فاسد شود. این انحراف، از آسیبهای شایع در دنیای سایبر است. در هر حال انسان باید دقیقا درون خود را بکاود و باطنش را عمیقا مطالعه کند که مثلا چت یا تبادل ایمیل با افراد نامحرم چه ضرورتی برای او دارد.
3. در صورت ناچاری و ضرورت، ارتباط با نامحرم نباید به شکستن حریم احکام الهی منجر شود.
بنابراین، گفتگو و نگاه های متعارف بدون قصد لذت و ریبه، اشکالی ندارد. روشن است که هر فرد خود بهتر مىتواند تشخیص دهد که کجا از مرز فراتر رفته است. «بل الانسان على نفسه بصیره؛ آدمى بر نفس خود آگاه و بیناست»، (قیامت ، آیه 14).
4. از گفتگوهای و ارسال مطالب یا تصاویر تحریک کننده پرهیز شود.
5. از نگاه های آلوده و شهوانی خودداری شود.
6. وقتی از ویدئو کنفرانس یا وبکم استفاده می شود، حجاب شرعی رعایت شود.
7. قصد تلذذ و ریبه در کار نباشد.
8. بعضی موقعیتها (مانند چت در اتاقی که در آن تنها هستید) در بعض زمانها (مانند آخر شب) ممکن است،تحریک آمیز باشد. از این موقعیتها فاصله بگیرید.
9. در همه حال، خدا را ناظر بر اعمال و رفتار خود بدانید و عفت و حیا را فراموش نکنید.
10- ایجاد محدودیت و رعایت حدود الهی در برخورد با نا محرم، به سود و نفع هر دو طرف ، یعنی زن و مرد می باشد. قدم گذاشتن در نواهی الهی و انجام اعمالی که حضرت حق تعالی ما را از آن نهی نموده است، در مدت زمانی کوتاه یا طولانی، به ضرر خود و جامعه ماست.
یکی از مضرات ارتباط غیر شرعی با نامحرم، ایجاد مشغله ی فکری و محبت قلبی نسبت به جنس مخالف است؛ این مشغله، کم کم انسان را وارد معاصی بزرگتر می کند ؛ تا جایی که خدای ناکرده ، بعضی از گناهان ناشی از این ارتباط ، ضربه ای سهمگین به پیکره ی جسم و روح انسان وجامعه وارد کرده و چه بسا تبعات ملال آوری به دنبال خواهد داشت.
11- ارتباط با نامحرم دامی بزرگ از دام های شیطان است که دامی خطرناک تر است و ممکن است به خسارتهای فراوان منتهی شود. از این دام پرجاذبه، فراری باشید. حتی گاهی ارتباطات مجازی به بهانه های انسانی، معنوی و عرفانی آغاز می شود اما به ناکجاآباد ختم میگردد.
12- مومن حقیقی در کنار عمل به واجباتی مانند نماز باید از محرمات الهی نیز اجتناب کند و در غیر این صورت عبادت و نماز او نیز کم رنگ و کم اثر بوده است به نوعی استهزاء نماز است زیرا نماز موثر و حقیقی با گناه بزرگی مانند ارتباط با نامحرم هر گز قابل جمع نیست.
13- با هر غریبهای ارتباط برقرار ننمایید.
14. روابط دوستانهتان را با دوستان متدین و خوشفکر همجنستان تقویت کنید. با آنان بیشتر نشست و برخاست داشته باشید.
15- دنیای مجازی، وسیله مناسبی برای پرکردن بی هدف تنهایی و بیکاری نیست. از بیکاری و تنهایی اجتناب کنید زیرا هنگام بیکاری یا تنهایی ذهن انسان جولانگاه اوهام و خیالات می شود.
منبع :
http://pasokh110.blogfa.com/post/507
#ارتباط_با_نامحرم_در_دنیای_مجازی
@sserfan
سیر و سلوک و عرفان:
احادیث در خصوص حریم ارتباط بین نامحرمان:
1- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
هر کس با یک زن نامحرم دست بدهد، روز قیامت در غل و زنجیر به محشر وارد میشود و خداوند دستور میدهد که او را به آتش جهنم بیفکنند، و هر کس با یک زن نامحرم شوخی کند، در مقابل هر کلمه حرامی که به او گفته است، هزار سال حبس خواهد شد.
2- امام صادق علیه السلام:
رسول خدا فرمان داده بود که زن مسلمان با مردان نامحرم بیش از پنج کلمه – که آن هم در موضوعات ضروری باشد- سخن نگوید.
3- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
نگاه به نامحرم، تیری از تیرهای شیطان است هر کس آن را از خوف خدا ترک کند خداوند حلاوت ایمان را به او میچشاند.
4- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
در مورد زنان مردم عفت بورزید تا دیگران نیز در مورد زنان شما عفت بورزند و زنان شما از تعرض نامحرمان در امان بمانند.
هر کس نامحرمی را دید و چشم خود را به طرف آسمان بلند کرد یا بست، خداوند در بهشت، حورالعین بهشتی را به عقدش درمیآورد
5- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
تمام چشمها در روز قیامت گریان خواهد شد، مگر چشمی که از خوف و عظمت خدا بگرید، و چشمی که از حرام بسته شود، و چشمی
که در راه خدا شبها بیدار بماند و شب زنده داری کند.
ثواب الاعمال _وسائل شیعه
#ارتباط_با_نامحرم
@sserfan
سیر و سلوک و عرفان:
دلبستگی و وابستگی :
بدبختی از دلبستگی بر می خیزد.
ما به اشیا و به مکانها و به اشخاص دلبسته شده ایم. معتاد دلبستگی شده ایم. به همه چیز دلبسته و وابسته ایم و دلبستگی بدبختی به بار می آورد، زیرا زندگی پیوسته در حال تغییر است. زندگی در حرکت دایم است. هیچگاه از حرکت بازنمی ایستد حتی برای چند لحظه ای کوتاه.
آنگاه که خورشید طلوع می کند از آن لذت ببر اما دلبسته آن نشو- آن یک عکس نیست. به زودی ناپدید می شود. در حال ناپدید شدن است. همان لحظه که نگاهش می کنی در حال ناپدید شدن است. به زودی شب از راه می رسد اما نباید نگران شد، زیرا شب نیز زیبایی خاص خود را دارد- ستارگان در آسمان ظاهر خواهند شد. اما انسان دلبسته می کوشد به طلوع زیبای خورشید دلبسته شود. دوست دارد برای همیشه ثابت و ایستا بماند.
اینان نمی دانند که بدنبال چه می گردند- برای غروب خورشید گریه سر می دهند، زیرا که دیگر نیست و در اثنای گریه کردن، ستارگان جدیدی را که در حال ظهور هستند از دست می دهند!
انسان خردمند از همه چیز لذت می برد.
از روز و شب لذت می برد.
از تابستان و زمستان و از زندگی و مرگ لذت می برد.
انسان خردمند دلبسته نیست و و در وارستگی و دلبسته نبودن بسی شور و حال است.
#مراقبه
#دلبستگی
#وابستگی
@sserfan
سیر و سلوک و عرفان:
مراحل سیر و سلوک از نظر ابن سینا :
جناب شیخ الرئیس میگوید: عارف باید چهار مرحله را در ابتدا و شروع به سیر و سلوک عرفانی طی کند:
1 – ابتدا باید از آنچه او را از خدای سبحان به خود مشغول میکند جدا شده و آنها را قطع کند .
2 – سپس در برطرف کردن آثار آنها هم- از وجود و جان و دل و فکر و عملش- سعی کرده و بهطور کامل از آنها نیز پاک گردد .
3 – در مرحله ی سوم از هر چیزی که برای خود زینت به حساب میآید پرهیز کرده و آن را ترک کند، یعنی از زینتهای مجازی دوری کند .
4 – بالاخره در مرحله چهارم کلیه لذتهای مادی و معنوی را که به خودش برمیگردد رها کرده و فقط لذت ذکر حق را دنبال کرده و با آن مأنوس و به آن باقی ماند.(اشارات ج 3، ص 381