حکیم جوادی آملی:
??مردم به چیزی احترام می گذارند که...
??نقش حُسن خلق در اداره جامعه به قدری است که خداوند در وصف رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، بر علم پیامبر تکیه نمی کند، بلکه خلق آن حضرت را به بزرگی می ستاید: (وإنک لعلی خلقٍ عظیمٍ) ؛ گرچه خلق انسانی، نشأت گرفته از علم عمیق است. خود رسول گرامی صلی الله علیه و آله و سلم نیز می فرماید: «بعثت لاُتمّم مکارم الأخلاق»
?? سرّ این نکته آن است که آنچه مردم را بهره مند می سازد، خُلق نیکوی رهبران جامعه و مدیران امت است، نه صِرْف علم آنان، و به تعبیر دیگر، مردم عالمان را در محور عمل آنان می شناسند و سرّ این که محبّت اهل بیت عصمت(علیهمالسلام)، به طور فراگیر و عمیق در دل های مردم جای گرفته خُلق نیکوی آن بزرگواران است وگرنه بیشتر مردم از معارف بلند ائمه (علیهمالسلام) بهره وافی نمی بردند.
??مردم به چیزی احترام می گذارند که از آن طرفی ببندند و اخلاق نیکو از این قبیل است؛ بر همین اساس، کلمات حکیمانه و پندآموز امیرمؤمنان علی(علیهالسلام) در نهج البلاغه، نسبت به خطبه ها و نامه های آن حضرت بیشتر در دل های مردم جای گرفته است؛ با آن که در خطبه ها و نامه ها معارف بلندی نیز مطرح است که ادراک بعضی از آنها بسیار دشوار است؛ از این رو صرف نظر از کوتاه بودن کلمات قصار، همه یا قریب به اتفاق آن، در زمینه ء مسائل اخلاقی است و به نکاتی پرداخته که با زندگی روز مرّه مردم و مشکلات اجتماعی آنان تماس دارد.
??{ #تسنیم جلد5 صفحه384}
_____________________
??مطالب و بیانات آیت الله جوادی آملی??